22 juni 2020

Midsommarfirande och nu skördetid

Nu är den strålande och härliga midsommarhelgen förbi. Trevligt sällskap av sonen med sambo och hennes mamma och sambo och äldsta dottern med sambo och hund. Mycket god mat och dryck, kubbspel och dragkamp har det blivit. Men även promenader för tillsyn av djuren och vedstapling. Nu är den ved som var kapad och kluven staplad i vedboden men de finns ännu mer som ska kapas, klyvas och staplas. Vädret har verkligen varit kanon med strålande sol och skapligt varmt runt 20 grader. Dock ganska blåsigt och då även kyligare så man har fått leta läplats för att inte frysa. Vattentemperaturen har varit badvänlig med 20 grader i havet. 
Innan alla åkte hemåt så började Lars slå  vallarna för hösilageskörd. Jag tänkte när jag gick i vallen och kollade efter kid, stenar och ojämnnheter att tänk om man kunde förmedla känsla och doften. Den ljumma sommarkvällen med insektssurr, fågelkvitter, ljudet av slåtterkrossen och doften av nyslaget gräs som blandas med doften av skog och havslukt <3  De magrare vallarna med större inblandning av hävdgynnade örter ger inte lika mycket i skörd som de sådda vallarna vid gården men jag tror definitivt att de ger ett smakligare hösilage med mer vitaminer och mineraler än den andra vallen. Nästa år ska vi försöka få till skörden någon vecka innan midsommar så den blir bättre även näringsmässigt. Men i år får det bli som det är, sen skörd. Vi känner att vi ligger efter med det mesta en månad eller två men snart ska vi kanske vara i kapp med en del saker iaf. Prio 1 är just nu att få in hösilagesköden och sen göra fler fållor till fåren och nöten. Så betestrycket kan styras lite bättre, gruppindelning av tackorna och lammen  kan göras och hålla baggarna skilda från tackorna. 
Men vi har ändå hunnit med mycket på de här snart 4 månaderna vi bott här ute. Valpning, lamningar, påbörjat fållindelning, hälften av veden inkörd, djurinköp av nötdjur mm. mm. Vi känner oss nöjda och stolta över att vi vågade ta det enorma steget det innebar att börja det här äventyret. 

Inga kommentarer: