22 september 2020

Hartsö lammlådor- naturbeteskött

 Hartsö lammlådor- Naturbeteskött

Våra får av raserna Gutefår och Helsingefår betar ute på de otroligt artrika naturbetesmarkerna på Hartsö-Enskär Naturreservat från tidig vår till sen höst.
Det är två lantraser som är duktiga på att tillgodogöra sig energi från magra betesmarker. De betar hellre sly, lavar och olika örter framför rena gräsmarker.

Fåren och korna betar på öar ute i skärgården som annars skulle växa igen. När ängarna och betesmarkerna hålls öppna fortsätter vi att gagna den biologiska mångfalden och bidrar till att miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt djur och växtliv uppnås.

I och med att djuren enbart äter gräs, växer de i normal takt till skillnad från djur som även äter spannmål. Köttet blir mer marmorerat och innehåller även mer omega 3.

Vill man ha mycket kött och det på kort tid så skall man ge djuren kraftfoder. Kraftfoder är vanligen krossad spannmål, majs eller soja. Det får ungdjuren att växa fort och ger snabba muskler d.v.s. kött. Vill man däremot ha bra kött så ger man djuren grovfoder och låter det ta lite längre tid för djuren att växa. Vintertid ger vi bara djuren grovfoder, d.v.s. torkat eller ensilerat gräs från åkrarna eller från slåtterängarna. De kan få lite kraftfoder bara för socialiseringen och om något djur skulle behöva extra tillskott under högdräktigheten eller av någon annan anledning.
På sommaren betar de i hagmarkerna på strandängar och på skogsbeten med många olika örter och olika gräsarter. Det ger en långsam tillväxt och vi kan därför inte slakta lammen förrän de är ca 7-9 månader jämfört med tyngre raser som oftare är tidigt slaktmogna. Det tar längre tid att föda upp djuren på det här sättet men det ger en bättre kvalitet på köttet. Självklart är vinterfodret djuren får fritt från gifter och handelsgödsel.

Vår målsättning är att alla djuren ska få vara individer och må bra från födsel till slakt. Många av våra djur blir kvar på gården eller kommer säljas som livdjur och då framför allt Helsingefåren som är anslutna till genbanken. Vårt genbanksnummer är G2727. Våra djur är MV- fria, med i elitlamm och har inga tecken på fotröta.

Slakten sker på godkänt, mindre slakteri och vi tar återtag med köttlådor eller om man hellre vill stycka själv går det också att ordna.

Hör av dig vid frågor eller beställning om du är intresserad av Hartsö lamm. Tidigast leverans i mitten på november. Skinn kommer troligen att finnas senare i vinter/vår till försäljning.

För info och beställning hör av dig på telefon 073-5468141 eller mail larspersson72@gmail.com








 

 

Inga kommentarer: