22 september 2020

Hartsö lammlådor- naturbeteskött

 Hartsö lammlådor- Naturbeteskött

Våra får av raserna Gutefår och Helsingefår betar ute på de otroligt artrika naturbetesmarkerna på Hartsö-Enskär Naturreservat från tidig vår till sen höst.
Det är två lantraser som är duktiga på att tillgodogöra sig energi från magra betesmarker. De betar hellre sly, lavar och olika örter framför rena gräsmarker.

Fåren och korna betar på öar ute i skärgården som annars skulle växa igen. När ängarna och betesmarkerna hålls öppna fortsätter vi att gagna den biologiska mångfalden och bidrar till att miljömålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt djur och växtliv uppnås.

I och med att djuren enbart äter gräs, växer de i normal takt till skillnad från djur som även äter spannmål. Köttet blir mer marmorerat och innehåller även mer omega 3.

Vill man ha mycket kött och det på kort tid så skall man ge djuren kraftfoder. Kraftfoder är vanligen krossad spannmål, majs eller soja. Det får ungdjuren att växa fort och ger snabba muskler d.v.s. kött. Vill man däremot ha bra kött så ger man djuren grovfoder och låter det ta lite längre tid för djuren att växa. Vintertid ger vi bara djuren grovfoder, d.v.s. torkat eller ensilerat gräs från åkrarna eller från slåtterängarna. De kan få lite kraftfoder bara för socialiseringen och om något djur skulle behöva extra tillskott under högdräktigheten eller av någon annan anledning.
På sommaren betar de i hagmarkerna på strandängar och på skogsbeten med många olika örter och olika gräsarter. Det ger en långsam tillväxt och vi kan därför inte slakta lammen förrän de är ca 7-9 månader jämfört med tyngre raser som oftare är tidigt slaktmogna. Det tar längre tid att föda upp djuren på det här sättet men det ger en bättre kvalitet på köttet. Självklart är vinterfodret djuren får fritt från gifter och handelsgödsel.

Vår målsättning är att alla djuren ska få vara individer och må bra från födsel till slakt. Många av våra djur blir kvar på gården eller kommer säljas som livdjur och då framför allt Helsingefåren som är anslutna till genbanken. Vårt genbanksnummer är G2727. Våra djur är MV- fria, med i elitlamm och har inga tecken på fotröta.

Slakten sker på godkänt, mindre slakteri och vi tar återtag med köttlådor eller om man hellre vill stycka själv går det också att ordna.

Hör av dig vid frågor eller beställning om du är intresserad av Hartsö lamm. Tidigast leverans i mitten på november. Skinn kommer troligen att finnas senare i vinter/vår till försäljning.

För info och beställning hör av dig på telefon 073-5468141 eller mail larspersson72@gmail.com








 

 

03 september 2020

Hösten är här

 Jösses så snabbt tiden går. Jag tyckte det nyss var vinter och tidig vår och vi flyttade in på Hartsö. Nu är det redan september och markerna börjar vara välbetade på stora delar, alsly är röjt på en heldel områden och vi har putsat rator på några ytor som förhoppningsvis kan bli slåtterängar till nästa år och lite nya staket är uppe. Nästa projekt är att få upp ännu mer staket så vi kan styra djuren lite mer var vi vill att de ska beta och att de ska ha tillgång till vatten när de går i de fållorna. Staketen ska även upp så att vi kan nyttja de gamla åkrarna som betats länge som slåtterängar i stället och få in lite mer skörd på så sätt och  påskynda uppkomsten av hävdgynnade arter genom att föra bort mer näring. Visst det är en hel del orkidéer, jungfrulin, vildlin, darrgräs och blåklocka blandat med flera olika starrarter men de kan ju bli ännu mer artrika :) 

Snart ska tacklammen skiljas från tackorna så att tackorna hinner sina och vila lite innan det är dags för betäckning igen. Det verkar ju inte som om de avvänjer sina småttisar fast de börjar vara 6 månader gamla och nästan lika stora som de själva :) Nu är det också hög tid att börja fundera på vilken betäckningsgrupp som ska gå var så att det inte blir blandade grupper i höst. 

Det börjar också vara hög tid att se över alla pass så att de är röjda och att torn är hela och säkra inför höstens jakter. Vi har börjat sitta mer på pass efter grisen, grävlingen och räven men oxå hornbärande dov som det finns ganska många av. Ska bli spännande och se hur det utvecklas under året.

En hönsgård vill jag också få upp innan vintern så vi kan skaffa oss några höns så vi får egna ägg från frigående höns.Sen finns det flera projekt som vore skönt att bli klar med men det får bli en annan gång. 

 Sommaren har gått så fort, rätt var det var så blev det höst. Från varm fuktig sensommar till höst med varma dagar men även klar hög luft och lite regn då och då. Vi har träffat de flesta sommargästerna som varit ute i omgångar på grund av pandemin. Den har vi inte tänkt på så mycket när vi varit hemma där vi är ganska isolerade från omvärlden om vi väljer att vara det. Jag jobbar ju i land så jag träffar ju en hel del folk ändå så visst hade vi kunnat bli smittade. Och vem vet vi har ju varit förkylda både Lars och jag så vi kanske har haft corona utan att vi vet om det. 

Men nu ser vi framemot en höst med mycket jakt, slakt av lamm och så småningom installning av djuren och gos och socialisering av alla lamm och kalvar men även de lite äldre djuren som inte blivit helt tama under sommaren. Men många har vi fått så pass att det går att klia på dom och att de bräker till svar när man ropar. Och grupperna på Enskär kommer i full kareta när vi ropar <3 ja det gör en del av djuren på Hartsö oxå men förhoppningen är att alla ska göra det nästa år :)

Tjingeling på återseende!