02 oktober 2016

Lite om hägnträningen i Hållnäs till hemsidan

Helgen den 24-25/9 hade griffon fauve klubben hägnträning på Hållnäs hundskola för Ann-Cathrine Söderlund Gustavsson. På lördagen var det 5 stycken hundar, 4 griffoner och en springer spaniel, som var inne i hägnet och fick prova på att driva och ställa gris. För fyra av dem var det första gången och en hade tränat tre gånger innan. Innan vi fick gå in i hägnet fick hundarna utföra ett förenklat mentaltest med en "gubbe" sittandes på en släde som blev utdragen ut ur skogen. Ann-Cathrine var noga med att hela tiden berätta vad hon såg för beteenden på hundarna och vad det skulle kunna innebära inne i hägnet vid en griskontakt. De flesta hundarna visade på både dådkraft, mod och en stor portion nyfikenhet. Några var lite mer försiktiga och lite vekaren än andra och visade mer osäkerhet. Alla kunde avreagera men det tog olika lång tid. Inne i hägnet var det stor variation på intensiteten. En del hittade grisen och drev med skall en del fick vi hjälpa till att hitta grisarna och stötta i griskontakten. De flesta fick till någon form av ståndarbete i varierande längd. En del av hundarna blev trötta fort andra kunde jobba på en lite längre tid. 
Jag tror att de flesta både hundar och förare var nöjda, trötta och möra när dagen var slut.

Söndagens träning började även den klockan 7 på morgonen, den här dageń var det 4 stycken griffoner. Det var lite mer vind idag än i går men det var ändå inte lätt för den första hunden att hitta de morgontrötta grisarna och få dem på fötterna, men med lite hjälp så kom de upp och hunden skällde fint. Tyvärr hade en hare lyckats smita in i hägnet under natten som hunden lyckades stöta upp och dra efter men avbröt och fortsatte jobba med grisarna istället. Mycket bra! De andra hundarna innan lunch var yngre och idag märktes det att mognaden inte riktigt räckte till men att potentialen ändå finns. Så skynda långsamt och bygg upp självförtroendet var rådet vi fick. Den andra yngre hunden gjorde ett bra jobb en stund. Fick grisarna i rörelse och även jobbade fint med ståndskallet. Här märktes det att han var ung och ovan för han blev trött ganska fort.

Sammanfattningsvis har helgen varit mycket bra. Många nya intryck, tips och råd. Kul att träffa fler rasentusiaster och se flera olika individer jobba. Höra hur andra jobbar med sina hundar och diskuttera allt från foder, trimning, vardag, avel och jakt och inte minst fortsatt träning i vildsvinshägn. Jag tror att inte bara jag blev taggad till att fortsätta träna och utveckla hundarna i konsten att driva och ställa gris!

Ett stort tack till alla som anmälde sig och ett stort tack till Ann-Chatrine Söderlund Gustavsson som under hela helgen har coatchat oss i hundens beteenden  och utveckling! Tack även till kökspersonalen för mycket god soppa, kaffe och supergoda kakor under dagarna två!

Vid pennan Pia Martikainen/ordförande i GFdB klubben

Inga kommentarer: